Energie besparen met een nieuwe CV-ketel

In een tijd waarin het milieu een steeds grotere rol speelt, is het besparen op de verbruikte energie in uw woning geen slecht idee. Naast het feit dat u zo op een positieve manier bijdraagt aan de klimaatverandering, scheelt het u jaarlijks ook flink op de energierekening. In veel gevallen valt er nog flink te besparen op oudere apparaten, die inmiddels in een veel energiezuinigere vorm op de markt worden aangeboden. Een goed voorbeeld hiervan is onder meer een koelkast of bijvoorbeeld een CV-ketel, die in oudere woningen vaak nog gecombineerd wordt met een losse boiler. Wij spraken met een loodgietersbedrijf in Amsterdam en een loodgietersbedrijf in Haarlem over de mogelijkheden tot het besparen van energie met een nieuwe CV-ketel.

Waarom een nieuwe CV-ketel?

Voor u de overstap maakt naar een nieuwe CV-ketel, is het handig om te weten wat de verschillen tussen CV-ketels zijn. Veel woningen maken momenteel nog gebruik van een combinatie tussen een CV-ketel voor de verwarming van uw woning en een losse boiler voor de warmwatervoorziening bij het douchen of afwassen. Veel beter zou het zijn om te kiezen voor een combiketel, waarbij de combinatie van de CV-ketel en boiler zijn samengepakt in een apparaat. Dit scheelt u niet alleen op de energierekening, maar ook in het onderhoud! Een dubbele besparing dus.

Een combiketel is in de basis al veel energiezuiniger dan de combinatie van twee losse apparaten, laat staan als u kiest voor een combiketel op basis van zonne-energie. Zeker in de zomer kan de besparing op de verbruikte energie hierbij flink oplopen!

Investeren in een nieuwe CV-ketel

Wanneer u besluit om over te stappen van een combinatie van twee losse apparaten naar een combiketel, zult u wellicht schrikken van de investering die u hiervoor dient te doen. Een combiketel is vaak behoorlijk prijzig, zeker wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een combiketel op basis van zonne-energie. Toch kan het verstandig zijn om de overstap te maken, zeker als u bedenkt dat de CV-ketel en boiler naar verloop van tijd beide vervangen zullen moeten worden. Op lange termijn bespaart u met een combiketel jaarlijks flink op de energierekening en op het onderhoud van beide apparaten. Na een aantal jaar zult u merken dat u winst gaat boeken met de besparing.

Om de juiste keuze te maken bij het aanschaffen van een nieuwe CV- of combiketel, is het aan te raden om u te laten adviseren door een erkende installateur of loodgieter. De markt voor combiketels is enorm, daarbij zijn niet alle combiketels geschikt voor iedere woning. U zult begrijpen dat wanneer u tussen grote gebouwen woont, een combiketel met zonnecellen niet altijd de meest voordelige oplossing is. Een installateur kan u alternatieven voorschuiven, die beter passen bij de situatie of bijvoorbeeld uw budget. Ook de installatie van uw nieuwe CV- of combiketel wordt vaak gedaan door een loodgieter, zodat u hier zelf geen omkijken naar heeft. Mocht u overstappen van een combinatie tussen een CV-ketel en boiler naar combiketel, dan kunt u de oude apparaten direct weg laten halen.